Owoce liofilizowane – zdrowie przez cały rok

Liofilizacja jest to super sposób przetwarzania żywności, ponieważ ma ona za zadanie zachowanie możliwie jak najwięcej wartości odżywczych. Dla przykładu truskawka, która bogata jest w witaminy i minerały, po zastosowaniu liofilizacji zachowuje swe walory.

Czas na trochę historii:

 Tę metodę wynaleziono około lat 50, XX wieku a produkty przetworzone miały swoje miejsce początkowo u wojskowych oraz astronautów. Spożywanie tego typu produktów zapewniało im uzupełnienie ich diety.

W takim razie co to właściwie jest Liofilizacja?

Jest to pewien proces, który zachowany jest w 3 etapach.

1) Na początku usuwana jest woda z produktu, który jest w stanie zamrożenia przy użyciu niskiego ciśnienia oraz niskiej temperatury.

2) Następnie, następuje sublimacja kryształków lodu, co oznacza, że lód natychmiastowo zmienia się w parę wodną z pominięciem stanu ciekłego.

3) Ostatnią czynnością zostaje osuszanie produktu, które ma miejsce w temperaturze 40-50°C.

Ta metoda posiada niewątpliwie wiele zalet.

Jedną z nich jest fakt, że produkty poddane takiej metodzie zachowują swoje wartości odżywcze takie jak białka tłuszcze węglowodany i minerały, a to dla wielu jest ważnym aspektem. Dodatkowo kształt produktu, zostaje w 90% niezmienny, co wpływa, także na walory wzrokowe. Jest to niewątpliwie zaleta, gdyż smak i wygląd kuszą do skosztowania. Ponadto w zawartości zostaje tylko 1% do 2% wilgoci, przez co rozwój bakterii i drobnoustrojów jest praktycznie bez szans.

Niewątpliwie jest to super propozycja dla osób, które chcą przewozić tego typu produkty, gdyż zachowują one około 6%-10% swojej pierwotnej masy. W połączeniu z wcześniej wspomnianymi zaletami tworzą one produkt idealny, jednak musimy mieć na uwadze, że ceny tych produktów mogą być dość wysokie a przy zakupie dla naszej pewności lepiej sprawdzić skład i zapoznać się czy jest on wolny od niepożądanych konserwantów. 

Owoce poddane procesowi liofilizowania dostępna na stronie Sklepu Polmarkus

Ten wpis został opublikowany w kategorii Gotowanie. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz